Чешкият Чиновец, намиращ се недалеч от границата с Германия, лежи върху малко

...
Чешкият Чиновец, намиращ се недалеч от границата с Германия, лежи върху малко
Коментари Харесай

Най-голямото находище в Европа: бялото злато на Чехия

Чешкият Чиновец, намиращ се близо до границата с Германия, лежи върху малко богатство. Около три до пет % от международните ресурси на литий се намират там. Литият закупи голямо значение през последните години. Той се употребява, наред с другото, при производството на акумулатори - а енергийният преход и електромобилността мъчно биха били вероятни без литий. Цените на суровината сега са толкоз високи, че добивът би бил доста преференциален за Чехия. 

Достатъчно за един милион литиеви акумулатори годишно

Край Чиновец има доста мини - в региона се копае руда още от XIII век, а от 1940-те години се добиват волфрам и калай.

 

Настоящото авансово изследване за изпълнимост демонстрира, че край Чиновец евентуално може да се добиват по 2,25 млн. тона руда годишно, което ще разреши производството на съвсем 30 000 тона литиев хидроксид. Според актуалните оценки количеството добита руда евентуално ще бъде задоволително за производството на съвсем един милион литиеви акумулатори за коли всяка година.

Чехия се надява сама да създава батериите в бъдеща гигафабрика. " Можем да обхванем цялата верига от добива, преработката, производството на акумулатори, производството на чипове до крайното произвеждане на коли ", сподели министър председателят Петър Фиала. Той се надява, че добивът на литий може да се трансформира в стопански мотор за района.

Литиев вместо въглищен район?

Този район е един от най-бедните в страната. Очертаващият се завършек на добива на въглища, който е осигурявал работа на хиляди локални хора, е оставил след себе си структурни проблеми. Изчислено е, че хиляда миньори ще намерят работа през 25-годишния интервал на рандеман на литий. Планът за създаване на гигафабрика за произвеждане на акумулатори за електрически автомобили също ще донесе работни места и пари в района.

Местните управляващи поддържат добива на литий, стига той да се прави по допустимо най-екологичния метод. " Но доста зависи от това какви рамкови условия ще бъдат контрактувани преди да се реализира действителният рандеман. Все още имаме мемоари за последствията от добива на въглища в района. Всяко утежняване на изискванията на живот също би трябвало да бъде съответно обезщетено ", споделя регионалният шеф Ян Шилер.

Нови вероятности или още веднъж рандеман на въглища?

Устецкият район ще получи средства от Европейски Съюз по линия на Фонда за обективен преход, с цел да финансира прекратяването на въгледобива и да промени структурата на локалната стопанска система. Част от тези пари в този момент ще се влеят в по-нататъшното развиване на плана за рандеман на литий. Някои специалисти обаче предизвестяват, че след спада на добива на кафяви въглища Устецкият район не може просто да премине към идната минна промишленост. Те предлагат вместо това парите да се влагат в обучение и общо преструктуриране на стопанската система на района.

Прогноза по какъв начин ще нараства търсенето на литиеви акумулатори в света

Подобни гласове се чуват и измежду популацията. Професорът в локалния университет Михал Колецко да вземем за пример е прям съперник на добива на литий. " Смятам, че литият не е верният метод. Ако желаеме да променим района и да му дадем ново бъдеще, би трябвало да вземем решение за фундаментална смяна. Трябва да се съсредоточим върху области, които имат капацитет, и то освен в стопански проект, само че и да променим обществения състав и равнището на обучение на популацията ", споделя Колецко пред Дъждовни води.

Страх от последствията за околната среда

Мнението на хората от покрайнините на Чиновец е разнопосочно. Както оповестява Чешкото радио, най-големите опасения на жителите са свързани със опасността за водните ресурси и с утежняването на качеството на въздуха, породено от превозването на добитата суровина.

Както при всеки рандеман на невъзобновяеми първични материали, добивът на литий също оказва влияние върху околната среда. В Южна Америка, където се намират към 70 на 100 от международните ресурси на литий - в по този начин наречения " Литиев триъгълник " сред Боливия, Чили и Аржентина - нивото на подпочвените води внезапно спада заради изпомпването на съдържащата литий солна луга. Поради небрежното отношение на добивните компании в някои случаи въздухът, водата и почвата бяха нечисти на някои места. В Чиновец литият ще се извлича от коренните скали. Този способ на рандеман също се смята за водоемък и много енергоемък.

Според енергийната компания ЧЕЗ процесът на утвърждение за рандеман на литий би трябвало да стартира в края на 2023 година. Изглежда обаче, че компанията не се съмнява в изхода на процедурата: тя към този момент е закупила земя за цех за преправка на литий за един милиард чешки крони - към 40,8 милиона евро.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР